Sposób przygotowania:
Nóżki kaczki z morelami i kurkami
Nóżki kaczki oczyszczamy z pozostałych piórek, dokładnie myjemy i osuszamy. Układamy je na suchej i zimnej patelni, która stawiamy na gazie i smażymy z obu stron na złoto. Odlewamy wytopiony tłuszcz.
Na patelnię wlewamy wodę. Dodajemy umyte, pozbawione pestek i podzielone na połówki morele, angielskie ziele, liście laurowe, jałowiec oraz gałązkę rozmarynu.
Dusimy pod przykryciem, aż morele zmiękną. Wyjmujemy je ostrożnie żeby się nie "rozwalił". Wyjęłam je ponieważ chciałam ładny sos, a rozgotowane morele w tym nie pomogą. Po wyjęciu moreli dodajemy, czyste kurki.
Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Ja dodałam standardowo ( jakoś nie potrafię uniknąć tych przypraw) oregano, zioła prowansalskie, bazylię, paprykę słodką.
Dusimy do miękkości i zredukowania sosu.
Podajemy np. z ziemniakami i burakami.
Ważne jest to by morele były dojrzałe i słodkie inaczej efekt będzie inny od zamierzonego, a sos będzie kwaskowy.
Na patelnię wlewamy wodę. Dodajemy umyte, pozbawione pestek i podzielone na połówki morele, angielskie ziele, liście laurowe, jałowiec oraz gałązkę rozmarynu.
Dusimy pod przykryciem, aż morele zmiękną. Wyjmujemy je ostrożnie żeby się nie "rozwalił". Wyjęłam je ponieważ chciałam ładny sos, a rozgotowane morele w tym nie pomogą. Po wyjęciu moreli dodajemy, czyste kurki.
Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Ja dodałam standardowo ( jakoś nie potrafię uniknąć tych przypraw) oregano, zioła prowansalskie, bazylię, paprykę słodką.
Dusimy do miękkości i zredukowania sosu.
Podajemy np. z ziemniakami i burakami.
Ważne jest to by morele były dojrzałe i słodkie inaczej efekt będzie inny od zamierzonego, a sos będzie kwaskowy.
Magdalena88
misia5