kari248

kari248

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

morelowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

ciepłe ciasto posmarować konfiturą

morelowe ciasto

Składniki:

morelowe ciasto

 

  • ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 7,5 dag cukru
  • 12,5 dag margaryny
  • jajko
  • żółtko
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • nadzienie:
  • 37 dag wiśni
  • 24 dag połówek moreli
  • 15 dag cukru
  • 2 jajka
  • 0,25 l śmietany
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki konfitury morelowej
  • łyżka wody

Sposób przygotowania:

morelowe ciasto
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito do miski do ucierania. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto za pomocą miksera. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i na 30 min włożyć do lodówki. Owoce dokładnie odsączyć. Ciasto rozwałkować na blasze. Migdały, cukier, cukier waniliowy, jajka i śmietanę dokładnie wymieszać, rozłożyć na cieście. Na masie migdałowej rzędami ułożyć owoce, nie mieszając ich ze sobą. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 40 min. Konfiturę przetrzeć przez sito i mieszając, zagotować z wodą. Posmarować ciasto.