jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1738]

SUPERPRZEPIS

Morelowe śledzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Osobiście lubię słodko- kwaśne połączenia. Dla osób mających podobne smaki, polecam przepis na śledzie z morelami:). U mnie idealnie sprawdził się na świątecznym stole. POLECAM.

Morelowe śledzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Morelowe śledzie

SKŁADNIKI

  • 10-12 filetów śledziowych w oleju
  • około 170 gram suszonych moreli dobrej jakości (mięsiste),
  • ¾ szklanki oleju dobrej jakości,
  • 1 łyżka płynnego miodu (prawdziwego),
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • szczypta prowansalskich ziół,
  • 2 szczypty ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • szczypta pieprzu,

Sposób przygotowania:

Morelowe śledzie

ETAP 1

Morelowe śledzie
w paseczki kroimy morele

Morele kroimy w paski. U mnie były miękkie i grube, ale jeśli mamy twarde wcześniej zalewamy je wrzątkiem na około 20 minut.

Po tym czasie odsączamy, studzimy i dopiero kroimy.

ETAP 2

Morelowe śledzie
filety odsączamy z oleju

Filety odsączamy.

ETAP 3

Morelowe śledzie
śledzie kroimy pod skosem

Odsączone kroimy pod skosem na około 2 cm kawałki.

ETAP 4

Morelowe śledzie
łączymy ze sobą składniki zalewy

Do miski przelewamy olej. Dodajemy do niego miód, koncentrat oraz przyprawy i zioła.

Tak przygotowane składniki zalewy dokładnie mieszamy.

ETAP 5

Morelowe śledzie
śledzie i morele zalewamy przygotowaną zalewą

Śledzie oraz morele układamy naprzemiennie w słoiku. Całość zalewamy przygotowaną zalewą.

Słoik zamykamy i odkładamy do chłodu (lodówki) na co najmniej jeden dzień.

Gotowe.