Morelowo – daktylowy sos chutney

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Morele sparzyć wrzącą wodą i moczyć przez ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć i delikatnie zdjąć skórkę. Obrane przełożyć do dużego

Morelowo – daktylowy sos chutney

Składniki:

Morelowo – daktylowy sos chutney

 

  • 2 kg suszonych moreli
  • ¼ kg suszonych daktyli
  • 3 szklanki brązowego cukru
  • 2 szklanki octu winnego
  • 3 szklanki rodzynek
  • ½ l wody
  • 1 łyżka stołowa nasion gorczycy
  • 1 łyżka stołowa drobno posiekanej kolendry
  • 2 łyżki imbiru
  • ½ łyżki stołowej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka stołowa soli

Sposób przygotowania:

Morelowo – daktylowy sos chutney
Morele sparzyć wrzącą wodą i moczyć przez ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć i delikatnie zdjąć skórkę. Obrane przełożyć do dużego rondla. Dodać daktyle, brązowy cukier, rodzynki wodę, ocet, oraz przyprawy.

Dusić na małym ogniu często mieszając, żeby zapobiec przywarciu masy do brzegów garnka. Składniki dusić aż zgęstnieją przez ok. 45 – 60 minut.

Po zgęstnieniu sosu należy przelać go dużą chochlą do uprzednio wyparzonych pół litrowych słoików. Na koniec przetrzeć szyjki słoików szmatką i szczelnie zakręcić. Następnie w garnku zagotować wodę, wsadzić słoiki do góry dnem i gotować przez 10 minut. Zabieg taki wypchnie powietrze ze słoików dzięki czemu chutney przechowywany w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu będzie zdatny do spożycia przez 3 – 6 miesięcy.

Morelowy chutney dobrze smakuje jako dodatek do drobiu, sera, oraz wędlin.