czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Odrywane drożdżowe ciasto jabłkowo - cynamonowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszne drożdżowe ciasto, w nieco innej formie. Można użyć dowolnych owoców lub nie dodawać ich w ogóle. Ja wykorzystałam jesienne jabłka.

Odrywane drożdżowe ciasto jabłkowo - cynamonowe

Składniki:

Odrywane drożdżowe ciasto jabłkowo - cynamonowe

Ciasto:

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

Odrywane drożdżowe ciasto jabłkowo - cynamonowe
1. Mleko, wodę i masło zagotować, lekko przestudzić i dodać drożdże. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, dodać sól, cukry, zaczyn z drożdży oraz jajka. Zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Uformować kulę i ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wym. ok. 30x60cm. Pociąć w poprzek na 3 równe prostokąty.

2. Masło stopić wraz z cukrem i cynamonem. Masą posmarować jeden prostokąt ciasta. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki, część rozłożyć równomiernie na cieście, przykryć drugim kawałkiem ciasta. Ponownie posmarować masłem i rozłożyć resztę jabłek. Przykryć ostatnią warstwą ciasta.

Pociąć na 6 kawałków i ułożyć je pionowo ciasno w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówce. Odstawić na 30 minut. Piec około 40 minut w temp. 180st.