Sposób przygotowania:
Odrywane drożdżowe ciasto jabłkowo - cynamonowe
1. Mleko, wodę i masło zagotować, lekko przestudzić i dodać drożdże. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, dodać sól, cukry, zaczyn z drożdży oraz jajka. Zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Uformować kulę i ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wym. ok. 30x60cm. Pociąć w poprzek na 3 równe prostokąty.
2. Masło stopić wraz z cukrem i cynamonem. Masą posmarować jeden prostokąt ciasta. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki, część rozłożyć równomiernie na cieście, przykryć drugim kawałkiem ciasta. Ponownie posmarować masłem i rozłożyć resztę jabłek. Przykryć ostatnią warstwą ciasta.
Pociąć na 6 kawałków i ułożyć je pionowo ciasno w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówce. Odstawić na 30 minut. Piec około 40 minut w temp. 180st.
2. Masło stopić wraz z cukrem i cynamonem. Masą posmarować jeden prostokąt ciasta. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki, część rozłożyć równomiernie na cieście, przykryć drugim kawałkiem ciasta. Ponownie posmarować masłem i rozłożyć resztę jabłek. Przykryć ostatnią warstwą ciasta.
Pociąć na 6 kawałków i ułożyć je pionowo ciasno w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówce. Odstawić na 30 minut. Piec około 40 minut w temp. 180st.
Megi-