Sposób przygotowania:
Drożdżowe ciasto z polewą jogurtowąPierwszy etap:
Mleko podgrzewamy. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i mąki. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Drugi etap:
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy drożdże i mąkę (stopniową, aby zyskać idealną, elastyczną konsystencje). Wlewamy rozpuszczone masło i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy rodzynki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Trzeci etap:
Między czasie przygotowujemy kruszonkę.
Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą i dokładnie rozcieramy, aż uzyskamy grudkową konsystencje.
W oddzielnej miseczce przygotowujemy polewę jogurtową.
Jogurt dokładnie mieszamy z budyniem.
Czwarty etap:
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. wierzch polewamy masą jogurtową. Na koniec posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach.
Z podanych składników wyszły mi dwie wąskie keksówki.
Smacznego!