dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Drożdżowe ciasto z polewą jogurtową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 160
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placek drożdżowy z rodzynkami, oblany masą jogurtową i posypany kruszonką. Pyszne ciasto dla każdego.

Drożdżowe ciasto z polewą jogurtową

Składniki:

Drożdżowe ciasto z polewą jogurtową

Placek:

Polewa

  • 1 jogurt owocowy
  • 1 budyń malinowy

Kruszonka:

  • 3 kopiate łyż mąki
  • 3 łyż cukru
  • 3 łyż oleju
  • kilka kropelek aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciasto z polewą jogurtową

Pierwszy etap:

Drożdżowe ciasto z polewą jogurtową
Pokruszone drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku.

Mleko podgrzewamy. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i mąki. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.

Drugi etap:

Drożdżowe ciasto z polewą jogurtową
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy drożdże i mąkę (stopniową, aby zyskać idealną, elastyczną konsystencje). Wlewamy rozpuszczone masło i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy rodzynki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Trzeci etap:

Drożdżowe ciasto z polewą jogurtową
Wszystkie składniki kruszonki dokładnie rozcieramy widelcem.

Między czasie przygotowujemy kruszonkę.

Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą i dokładnie rozcieramy, aż uzyskamy grudkową konsystencje.

W oddzielnej miseczce przygotowujemy polewę jogurtową.

Jogurt dokładnie mieszamy z budyniem.

Czwarty etap:

Drożdżowe ciasto z polewą jogurtową
Ciasto przekładamy do formy, polewamy masą i krusoznką.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. wierzch polewamy masą jogurtową. Na koniec posypujemy kruszonką.

Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach.

Z podanych składników wyszły mi dwie wąskie keksówki.
Smacznego!