Sposób przygotowania:
Morelowy przysmak
2 łyżki mąki ziemniaczanej rozetrzeć z 3 łyżkami wina. Pozostałe wino, 30 g cukru, konfiturę i aromat zagotować. Dodać mąkę z winem, doprowadzić do wrzenia, gotować 1 min. Syrop przetrzeć przez sitko, dodać 3 łyżki wódki, wymieszać. Morele sparzyć, obrać, przekroić na pół, wyjąć pestki. Owoce włożyć do syropu, odstawić. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. 150g masła utrzeć ze 140g cukru. Jajka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia dodać do masła, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, do drugiej 2 łyżki mąki ziemniaczanej, wymieszać. Jasne i ciemne ciasto na zmianę wykładać do formy, delikatnie wyrównać. 3/4 moreli osączyć z syropu, ułożyć na cieście. Ciasto piec ok. 40 min w temp. 170°C, ostudzić. Pozostałe morele z syropem gotować 2 min. Osączyć zachowując syrop, pokroić na cząstki. Żelatynę namoczyć. Wódkę wlać do syropu, rozpuścić w nim żelatynę, podgrzewając. Serek utrzeć ze śmietaną, skórką i resztą cukru, dodać żelatynę z wódką. Kremówkę ubić na sztywno, połączyć z kremem, rozprowadzić na cieście. Wstawić na 1 godz. do lodówki. Cząstki moreli ułożyć na torcie, posmarować syropem. Odstawić na 30 min do lodówki. Tort wyjąćzformy, obsypać płatkami.