Sposób przygotowania:
Morszczuk po szwedzku
Filet rybne myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, przyprawiamy przyprawa do ryb oraz trochę pieprzem,kroimy na mniejsze kawałki, na patelni rozgrzewamy olej, morszczuka panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na oleju. Gotową rybę przekładamy na talerz,żeby trochę przestygła. Między czasie w głębokiej patelni lub woku podsmażamy cebulkę i starta na grubych oczkach marchew, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, czekamy ok. 10 min, aż składniki się połączą, przykrywamy pokrywką w celu duszenia, pod koniec dodajemy ogórki kiszone pokrojone w kostkę oraz grzybki marynowane też pokrojone, zalewamy bulionem i dusimy, na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku, posypujemy pietruszką i dusimy wszystko, około 15 min. W naczyniu żaroodpornym przekładamy warstwą ryby i zalewy, kończąc zalewą, najlepsza do spożycia w kolejny dzień.