suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Morszczuk smażony z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam doskonałe danie na Wigilijny stół.

Morszczuk smażony z czosnkiem

Składniki:

Morszczuk smażony z czosnkiem

 

  • Ok 1i 1/2 kg świeżego morszczuka;
  • 1 cytryna;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 2 cebule;
  • 3 łyżeczki drobno posiekanej pietruszki;
  • 3 jajka;
  • sól, pieprz;
  • mąka;
  • buła tarta;
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Morszczuk smażony z czosnkiem
Rybę myjemy, kroimy w dzwonka, solimy, doprawiamy pieprzem i skrapiamy każdego odrobiną soku z cytryny. Nacieramy od wewnątrz rozmiażdżonym czosnkiem, posiekaną pietruszką oraz dajemy do środka po parę pokrojonej w paseczki cebuli. Tak przyrządzoną rybę wkładamy na ok 30 min do lodówki. Po tym czasie porcjami panierujemy rybę w mące, maczamy w jajku rozmąconym widelcem i wkładamy do bułki tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Podajemy z frytkami, ugotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

Tagi:

jajko tarta jajka