Sposób przygotowania:
Moskole
1. Gotujemy ziemniaki do miekkosci, ja gotuje w mundurkach i nieosolonej wodzie.
2. Ugotowane i jeszcze cieple ziemniaki wyciskamy przez praske lub rozgniatamy widelcem.
3. Do ziemniakow dodajemy jajko, make (8 łyżek ale nieraz potrzeba wiecej w zaleznosci od rodzaju ziemniakow jakie mamy)oraz przyprawy, zagniatamy wszystko az skladniki sie polacza.
4. Formujemy duza łyżka moskole, powinny byc pieczone bez tluszczu na blasze, ja takowej nie mam wiedz moje smaze na patelni z odrobina oleju az nabiora zlotego koloru.
5. Moskole mozna podawac z sosami, lub jesc same.
Smacznego.
2. Ugotowane i jeszcze cieple ziemniaki wyciskamy przez praske lub rozgniatamy widelcem.
3. Do ziemniakow dodajemy jajko, make (8 łyżek ale nieraz potrzeba wiecej w zaleznosci od rodzaju ziemniakow jakie mamy)oraz przyprawy, zagniatamy wszystko az skladniki sie polacza.
4. Formujemy duza łyżka moskole, powinny byc pieczone bez tluszczu na blasze, ja takowej nie mam wiedz moje smaze na patelni z odrobina oleju az nabiora zlotego koloru.
5. Moskole mozna podawac z sosami, lub jesc same.
Smacznego.
A.B.
IwonaF
Absolutnie nie dodaje się jajka, bo są zbyt twarde (poza tym jajko kiedyś było zbyt cennym surowcem do trwonienia).
Moskole to ziemniaki, maślanka (lub kwaśne mleko), mąka i sól.
a pieczone na blasze z masłem czosnkowym to poezja :)))
Wkrótce dodam do przepisów - zapraszam wtedy do obejrzenia oryginału :)))