Sposób przygotowania:
Mostki ( żeberka ) w borowikach i cebuli
Mostki lub żeberka umyć, osuszyć i pokroić między kostkami. Oprószyć je przyprawami i ułożyć na rozgrzanej z jedną łyżką oleju lub w szerokim rondlu. Kawałki mięsa podsmażyć z obu stron a potem podlać bulionem i dusić pod przykryciem 15 minut. Borowiki oczyścić, szybko umyć aby nie nabrały wody, pokroić wzdłuż na połówki i wrzucić na drugą patelnię z rozgrzaną odrobiną masła i smażyć kilka minut. Potem dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i chwilę smażyć. Następnie naczynie żaroodporne posmarować cienką warstwą oleju ( najlepiej nasączyć ręcznik papierowy olejem i posmarować ścianki naczynia ). Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć paski mięsne a na nie wyłożyć podsmażone borowiki z cebulą. Sosem, który się wytworzył podczas duszenia mięsa polać wszystko, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika lekko nagrzanego. Temperaturę nastawić do 180 stopni i zapiekać wszystko przez około 45-50 minut. Gotowe danie podawać z ziemniakami, kaszą lub po prostu pieczywem.