zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Bawarskie mięsiwa na Oktoberfest

Żeberka marchewkowo-pieczarkowe

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Żeberka z marchewką, grzybami i kasza jęczmienna - pyszny obiadek!

Żeberka marchewkowo-pieczarkowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żeberka marchewkowo-pieczarkowe

 

  • 1 kg żeberek
  • 3 marchewki
  • 2 duże pieczarki
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa ognisty smok do smaku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ok. 350 ml bulionu mięsno warzywnego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Żeberka marchewkowo-pieczarkowe
Żeberka umyć i osuszyć, pokroić na paski miedzy kostkami. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć żeberka i podsmażyć na rumiano z obu stron. Pieczarki, marchewkę i cebule pokroić. Marchew w plastry a pieczarki i cebule w kostkę. Gdy mięso się przyrumieni wrzucić cebule i podsmażyć. Następnie dodać marchewkę i pieczarki i również chwilkę smażyć. Gdy wszystko się przyrumieni dodać wszystkie przyprawy, koperek i podlać bulionem. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu do miękkości. Powstały sos zagęścić mąką rozrobioną z mlekiem i zagotować. Żeberka podawać np. z kaszą jęczmienną.
Żeberka marchewkowo-pieczarkowe
na patelni podsmazyć na rumiano kawałki żeberek.
Żeberka marchewkowo-pieczarkowe
do podsmażonych żeberek dodać warzywa i przyprawy