Sposób przygotowania:
Moussaka wersja kreteńska
Pół godziny wcześniej przed przyrządzaniem należy umyć bakłażany przekroić wzdłuż na 2 połówki i jeszcze pokroić je (ze skórką) w cienkie paseczki, następnie mocno posolić wymieszać w jakimś talerzu i odstawić na pół godziny (następnie opłukać to bierzącą wodą).Obrać kilka ziemniaków i pokroić je w grube plastry, następnie wstawić na gaz i grzać do zabulgotania wyłączyć i odsączyć (ziemniaki będą potrzebne do wyłożenia dna naczynia żaroodpornego.Farsz mięsny:Rozgrzewamy niewielką ilość oliwy na patelni i pokrojoną w drobną kostkę cebulę wrzucamy i i czosnek przepuszczony przez praskę, smażymy do zeszklenia, następnie wrzucamy mięso mielone i smażymy aż się zetnie białko, wlewamy wino i pomidory z puszki pokrojone na drobniejsze kawałki i smażymy to dodając oregano, cynamon, sół cukier i pieprz, aż odparuje sos.Bakłażany:Znów rozgrzewamy oliwę na patelni i tym razem wrzucamy bakłażany wypłukane, smażymy około 10-15 minut często mieszając i gotowe.Sos beszamelowy:1/4 kostki masłamąka pszennamlekogałka muszkatołowa mielonasól i pieprzRozpuścić masło w rondlu i dodawać po łyżce mąki (4 - 5 łyżek) mieszając na jednolitą papkę cały czas na bardzo wolnym ogniu, następnie stopniowo dolewamy mleka mieszając cały czas aż do uzyskania konsystencji niezbyt gęstego budyniu, po wyłączeniu gazu dodać gałkę ile kto lubi i soli i pieprzu troszeczkę.Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć plastrami ziemniaka, następnie na to wyłożyć warstwę bakłażanów, następna warstwa to farsz mięsny, na to kolejna warstwa bakłażanów (po tej warstwie można przetrzeć trochę mozarelli jak ktoś lubi), a na sam wierzch wylewasz sos beszamelowy. Zapiekać w piekarniku w 180-200 st.C 50 minut (tylko górna grzałka). Najlepiej smakuje na następny dzień po odgrzaniu :) smacznego.
jedwabna