krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Móżdżek z jajkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

bardzo dobre polecam wszystkim

Móżdżek z jajkami

Składniki:

Móżdżek z jajkami

 

  • 50 dkg móżdżku wieprzowego,
  • 3 jajka
  • , cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka smalcu
  • , łyżka masła roślinnego,
  • posiekana zielenina
  • , 10 kromek bułki,
  • łyżeczka octu

Sposób przygotowania:

Móżdżek z jajkami
Zagotować w garnku 1,5 litra wody, wlać ocet, włożyć móżdżek, obgotować go przez 3 minuty i wyjąć na sito. Po osączeniu obrać z żyłek. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć, nie rumieniąc, pokrajaną w kostkę cebulę. Posiekać móżdżek, dodać do cebuli, przyprawić solą i pieprzem, smażyć przez 5 minut, wbić jajka, wymieszać i smażyć tak długo, by ścięły się białka. Na drugiej patelni zrumienić na smalcu kromki bułki i na gorące nakładać móżdżek, posypać zieloną pietruszką.

Tagi:

jajko jajka