Sposób przygotowania:
Mrożony torcik biszkoptowy z melonem
Żółtka oddzielić od białek, dodać sok z cytryny, szczyptę soli i wymieszać. Przy pomocy miksera białka ubić na sztywno dodając pod koniec po łyżce cukru i cukier waniliowy. Do ubitych białek dodać żółtka , delikatnie wymieszać, a następnie połączyć z przesianą mąką . Masę przelać do tortownicy /śr.22cm/ wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.35-40 min. w temp. ok.170 st. C. Gotowy biszkopt przestudzić i przekroić na dwie części. Za pomocą okrągłej , metalowej łyżeczki wybrać z melona kulki /o średnicy ok.2 cm/. Kuleczki przełożyć do miseczki i zalać miodem wymieszanym z sokiem cytrynowym, odłożyć w chłodne miejsce. Pozostały miąższ wybrać łyżeczką i zmiksować. Zmiksowane owoce połączyć z przegotowaną , zimną wodą, tak aby otrzymać ok.1 szklankę płynu, dodać 2-3 łyżki alkoholu, wymieszać. Kulki melona odsączyć, a sok dodać do ponczu. Przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Połowę masy wyłożyć na dolny blat biszkoptu, rozsmarować, przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch i boki posmarować kremem, a pozostałą masę umieścić w rękawie cukierniczym. Odsączone kulki melona wyłożyć na wierzchu tortu, a wolne przestrzenie wypełnić kremem przełożonym do rękawa cukierniczegoużywając ozdobnej końcówki.Boki tortu obłożyć płatkami migdałowymi. Gotowy tort wstawić na 4-5 godzin do zamrażalki.
marietta