cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

SUPERPRZEPIS

Mrożony torcik biszkoptowy z melonem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Orzeźwiający , mrożony torcik biszkoptowy na upalne dni

Mrożony torcik biszkoptowy z melonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mrożony torcik biszkoptowy z melonem

 

  • biszkopt:
  • 5 jajek
  • 150 g mąki / pól na pół pszenna i ziemniaczana/
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • krem:
  • 600 ml świeżej śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 pełne łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • oraz
  • ok.500 g /miąższu/ melona "galia"
  • 2 łyżki płynnego miodu kwiatowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki mocnego alkoholu/dodałam Maraschino/
  • płatki migdałowe do obłożenia boków

 

Sposób przygotowania:

Mrożony torcik biszkoptowy z melonem
Żółtka oddzielić od białek, dodać sok z cytryny, szczyptę soli i wymieszać. Przy pomocy miksera białka ubić na sztywno dodając pod koniec po łyżce cukru i cukier waniliowy. Do ubitych białek dodać żółtka , delikatnie wymieszać, a następnie połączyć z przesianą mąką . Masę przelać do tortownicy /śr.22cm/ wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.35-40 min. w temp. ok.170 st. C. Gotowy biszkopt przestudzić i przekroić na dwie części. Za pomocą okrągłej , metalowej łyżeczki wybrać z melona kulki /o średnicy ok.2 cm/. Kuleczki przełożyć do miseczki i zalać miodem wymieszanym z sokiem cytrynowym, odłożyć w chłodne miejsce. Pozostały miąższ wybrać łyżeczką i zmiksować. Zmiksowane owoce połączyć z przegotowaną , zimną wodą, tak aby otrzymać ok.1 szklankę płynu, dodać 2-3 łyżki alkoholu, wymieszać. Kulki melona odsączyć, a sok dodać do ponczu. Przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Połowę masy wyłożyć na dolny blat biszkoptu, rozsmarować, przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch i boki posmarować kremem, a pozostałą masę umieścić w rękawie cukierniczym. Odsączone kulki melona wyłożyć na wierzchu tortu, a wolne przestrzenie wypełnić kremem przełożonym do rękawa cukierniczegoużywając ozdobnej końcówki.Boki tortu obłożyć płatkami migdałowymi. Gotowy tort wstawić na 4-5 godzin do zamrażalki.
Mrożony torcik biszkoptowy z melonem
Upieczony przestudzony biszkopt przekroić i przełożyć kremem.
Mrożony torcik biszkoptowy z melonem
Krem rozsmarować również na wierzchu i po bokach.
Mrożony torcik biszkoptowy z melonem
Kuleczki melona ułożyć na wierzchu a przestrzenie wypełnić kremem przy pomocy rękawa cukierniczego.
Mrożony torcik biszkoptowy z melonem
Tort wstawić do zamrażalnika na ok 5 godzin.