kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Muffinki cytrusowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Superłatwe, szybkie w przygotowaniu o cudownym cytrusowym aromacie. Trudno im się oprzeć. Idealne do kawki czy na podwieczorek.

Muffinki cytrusowe

Składniki:

Muffinki cytrusowe

 

  • (na około 20 babeczek)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych otrębów owsianych
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • Szczypta soli
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki stopionego masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki kandyzowanych skórek cytrusowych
  • Na krem:

 

Sposób przygotowania:

Muffinki cytrusowe
W osobnych pojemnikach połączyć składniki sypki i płynne. Połączyć obie mieszanki, dodać skórki cytrusowe. Foremki do babeczek wypełnić do ¾ wysokości. Piec przez 15-18 minut w 180 stopniach C. Krem: Cytryny parzymy wrzątkiem i ocieramy skórki oraz wyciskamy sok. Do soku dodajemy skórkę z jednej cytryny. Resztę pozostawiamy do dekoracji. Sok wlewamy do rondelka razem z cukrem i gotujemy przez 10 minut. Studzimy. Dodajemy śmietanę i jajka, mieszamy i delikatnie gotujemy aż krem zgęstnieje. Wystudzoną masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na muffinki. Całość dekorujemy startą skórką cytrynową.