jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Muffinki dwukolorowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie muffinki ładnie się prezentują, są pyszne z dodatkiem orzechów i owoców. Dla dzieci warto je przygotować np. na piknik.

Muffinki dwukolorowe Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Muffinki dwukolorowe

 

  • mąka 2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczka
  • młody jęczmień w proszku 1 łyżka
  • jogurt 1/4 szklanki `
  • maślanka 1/4 szklanki
  • jajka 2 szt.
  • cukier 1/4 szklanki maliny 1 szklanka
  • orzechy 1 garść
  • daktyle 10 szt.
  • kakao 2 łyżki
  • margaryna lub masło 80 g
  • maliny 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Muffinki dwukolorowe
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cukier, pokrojone daktyle i orzechy włoskie.

W drugiej miseczce wymieszać jajka z jogurtem i maślanką, dodać wystudzone roztopione masło lub margarynę.

Wymieszać zawartość obu miseczek razem i dodać jęczmienia młodego sproszkowanego i jeszcze raz wymieszać. Podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao, nakładać do foremek wyłożonych papilotami.

Na wierzchu ułożyć maliny, włożyć do piekarnika i piec w 190 stopniach około 25 minut.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Muffinki dwukolorowe
Jajka zozmieszać i wlać jogurt naturalnym i maślankę
Muffinki dwukolorowe
Suche składniki wymieszać ,dodać daktyle i proszek oraz sodę
Muffinki dwukolorowe
Orzechy włoskie wobrać ze skorup i pokroć nożem
Muffinki dwukolorowe
Wymieszać mokre składniki z zuchymi wraz z gaktylami i orzechami
Muffinki dwukolorowe
Ciasto podzielić na dwie części, do drugoego dodać kakao i nałkadać do foremem wyłożonch papilotami
Muffinki dwukolorowe
Dodać owoce czyli maliny i wstawić do piekarnika