Sposób przygotowania:
Muffinki kawowo-czekoladoweETAP 1:
Ciasto:
Do garnka z mlekiem, dodaję cukier, kakao, kawę i połamaną na kawałki czekoladę, wydłubuję ziarenka z laski wanilii,i dodaję do mleka, podgrzewam na małym ogniu nie gotując, cały czas mieszam do rozpuszczenia. Zestawiam z palnika, i studzę,
ETAP 2:
Jajka wbijam do miski, ucieram, mikserem na puszystą masę, wlewam olej, wsypuję mąkę wymieszaną z sodą oraz dodaję masę kakaową, delikatnie mieszam do połączenia składników.
ETAP 3:
Formę do muffinków wykładam papierowymi papilotkami, wlewam ciasto do ¾ objętości foremek.
Wstawiam do piekarnika i piekę około 30 minut w temp 175*c studzę na kratce kuchennej.
ETAP 4:
Czekoladowy krem:
Miękkie masło wkładam do miski i miksować aż będzie jasne i puszyste.
Cały czas miksując, dodaję stopniowo przesiany przez sitko cukier puder.
Następnie wsypuję do masy maślanej kakao i ucieram dalej na średnich obrotach miksera, wlewając po trochu mleko.
Miksuję do momentu do uzyskania kremowej aksamitnej masy czekoladowej, masę przekładam do szprycy cukierniczej, dekoruję babeczki wg uznania.
Słodkich wypieków.