SUPERPRZEPIS

Muffinki kawowo-czekoladowe

         
ocena: 4/5 głosów: 26
Muffinki kawowo-czekoladowe

Muffinki o wyjątkowym smaku, aromatyczne pachnące czekoladą, to propozycja na nieszielny deser do filiżanki małej czarnej.

Składniki:

Muffinki kawowo-czekoladowe

 

  • Ciasto:
  • 1 czubata (z górką ) szklanka mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • ¾ szklanki trzcinowego brązowego cukru
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • ½ laski wanilii
  • 1 mała płaska łyżeczka sody

 

  • Czekoladowy krem:
  • 25 dag miękkiego masła
  • 35 dag cukru pudru
  • 10 dag ciemnego kakao
  • 150 ml mleka
  • Dowolna posypka
  • czekoladowe serduszka

Sposób przygotowania:

Muffinki kawowo-czekoladowe

ETAP 1:

Muffinki kawowo-czekoladowe
w rondelku podgrzewam masę czekoladową z kakao

Ciasto:
Do garnka z mlekiem, dodaję cukier, kakao, kawę i połamaną na kawałki czekoladę, wydłubuję ziarenka z laski wanilii,i dodaję do mleka, podgrzewam na małym ogniu nie gotując, cały czas mieszam do rozpuszczenia. Zestawiam z palnika, i studzę,

ETAP 2:

Muffinki kawowo-czekoladowe
jajka miksuję do białości wlewam olej i pozostałe składniki

Jajka wbijam do miski, ucieram, mikserem na puszystą masę, wlewam olej, wsypuję mąkę wymieszaną z sodą oraz dodaję masę kakaową, delikatnie mieszam do połączenia składników.

ETAP 3:

Muffinki kawowo-czekoladowe
masę wlewam do formy wyłożonej papilotkami

Formę do muffinków wykładam papierowymi papilotkami, wlewam ciasto do ¾ objętości foremek.
Wstawiam do piekarnika i piekę około 30 minut w temp 175*c studzę na kratce kuchennej.

ETAP 4:

Muffinki kawowo-czekoladowe
z podanego przepisu robię krem czekoladowy dekoruję

Czekoladowy krem:
Miękkie masło wkładam do miski i miksować aż będzie jasne i puszyste.
Cały czas miksując, dodaję stopniowo przesiany przez sitko cukier puder.

Następnie wsypuję do masy maślanej kakao i ucieram dalej na średnich obrotach miksera, wlewając po trochu mleko.

Miksuję do momentu do uzyskania kremowej aksamitnej masy czekoladowej, masę przekładam do szprycy cukierniczej, dekoruję babeczki wg uznania.

Słodkich wypieków.


Tagi:

muffiny