reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Tort truflowo- migdałowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ciasto migdałowe z masą mocno czekoladową i bitą śmietaną- jak dla mnie pyszne połączenie :) Ciasto mało słodkie, czyli takie jakie lubimy najbardziej, można sobie pozwolić na kawałek więcej.

Tort truflowo- migdałowy

Składniki:

Tort truflowo- migdałowy

 

  • ciasto:

 

 

  • 150g cukru

 

 

  • 100 g maki pszennej

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Masa truflowa:

 

  • 200g czekolady gorzkiej ( koniecznie!)

 

 

  • 100g cukru

 

  • 250 ml śmietanki kremówki

 

  • 3 żółtka

 

  • 6 łyżek bardzo mocnej zaparzonej lub rozpuszczalnej kawy

 

  • 3-4 łyżki mocnego alkoholu

 

 

 

  • Masa śmietanowa

 

 

 

 

  • Poncz

 

  • najlepiej pasuje alkohol, ale syrop herbaciany też będzie pasował

Sposób przygotowania:

Tort truflowo- migdałowy

ciasto

Tort truflowo- migdałowy
migdałay mielimy w maszynce. ale część można nieco grubiej pokroić

Migdały mielimy w maszynce do mięsa.

Całe jaja ucieramy z cukrem tak długo, aż masa zwiększy swoją objętość, zbieleje,a cukier całkowicie sie rozpuści- około 7-10 minut.

Pod koniec dodajemy 3 łyżki gorącej wody.

Następnie dodajemy zmielone migdały, przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Papier dajemy tylko na dół tortownicy, a boki niczym nie smarujemy!

Ciasto pieczemy około 35 minut w temperaturze 175 stopni. Upieczone wyjmujemy i studzimy w tortownicy.

Zimne przekrawamy na dwa blaty i ponczujemy

masa

Tort truflowo- migdałowy
masę przez cały czas mieszamy i uważamy żeby sie nie scieła

Żółtka ucieramy z cukrem, tak jak kogiel- mogiel ( ale nie wyjadamy :)

Masło ciągle mieszając zagotowujemy z 1/3 szklanki śmietanki, do ciepłego płynu dodajemy pokruszoną czekoladę, kawę i alkohol.

Gdy masa się zagotuje nie przerywając mieszania dodajemy żółtka wraz z cukrem- ponownie zagotowujemy

Musimy bardzo uważać, bo masa lubi się zważyć.

Jeżeli tak się stanie, to ściągamy z ognia, dodajemy jeszcze łyżkę lub dwie kawy lub wody.

Masę studzimy.

Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia i rozpuszczamy na małym ogniu, studzimy

Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy razem z żelatyną.

Masę od razu wykładamy na blat ciasta, przykrywamy drugim, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki, na

minimum 3 godziny

śmietana

Tort truflowo- migdałowy
śmietanę przed ubijaniem bardzo mocno schładzamy

Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia i rozpuszczamy na małym ogniu, studzimy.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy żelatynę i od razu nakładamy na ciasto- w jaki sposób?

to już zależy od was, bo można ja zwyczajnie rozsmarować na płasko lub tak jak ja pobawić się rękawem cukierniczym.


Tagi:

ciasta tort