Sposób przygotowania:
Tort truflowo- migdałowyciasto
Migdały mielimy w maszynce do mięsa.
Całe jaja ucieramy z cukrem tak długo, aż masa zwiększy swoją objętość, zbieleje,a cukier całkowicie sie rozpuści- około 7-10 minut.
Pod koniec dodajemy 3 łyżki gorącej wody.
Następnie dodajemy zmielone migdały, przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Papier dajemy tylko na dół tortownicy, a boki niczym nie smarujemy!
Ciasto pieczemy około 35 minut w temperaturze 175 stopni. Upieczone wyjmujemy i studzimy w tortownicy.
Zimne przekrawamy na dwa blaty i ponczujemy
masa
Żółtka ucieramy z cukrem, tak jak kogiel- mogiel ( ale nie wyjadamy :)
Masło ciągle mieszając zagotowujemy z 1/3 szklanki śmietanki, do ciepłego płynu dodajemy pokruszoną czekoladę, kawę i alkohol.
Gdy masa się zagotuje nie przerywając mieszania dodajemy żółtka wraz z cukrem- ponownie zagotowujemy
Musimy bardzo uważać, bo masa lubi się zważyć.
Jeżeli tak się stanie, to ściągamy z ognia, dodajemy jeszcze łyżkę lub dwie kawy lub wody.
Masę studzimy.
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia i rozpuszczamy na małym ogniu, studzimy
Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy razem z żelatyną.
Masę od razu wykładamy na blat ciasta, przykrywamy drugim, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki, na
minimum 3 godziny
śmietana
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia i rozpuszczamy na małym ogniu, studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy żelatynę i od razu nakładamy na ciasto- w jaki sposób?
to już zależy od was, bo można ja zwyczajnie rozsmarować na płasko lub tak jak ja pobawić się rękawem cukierniczym.