Sposób przygotowania:
Muffinki Kwiatki na łące
Szpinak rozmrozić, odsączyć z nadmiaru wody i zmiksować blenderem na gładkie puree. Jajka utrzeć do białości z cukrem i wlać powoli rozpuszczone, przestudzone masło. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na mniejszych obrotach miksera połączyć. Na końcu dodać szpinak i zmiksować. Ciasto wlewać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości. Piec w 180*C przez ok 25min. KREM: żółtko, jajko i cukier wsypać do garnuszka. Roztrzepać i postawić na małym płomieniu. Dodać masło, mąkę, skórkę i sok z cytryny. Podgrzewać, aż krem zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Schłodzone mascarpone i śmietankę ubić. Odłożyć 3 łyżki zimnego kremu cytrynowego, a resztę wmieszać z kremem śmietankowym. Wystudzonym muffinkom ściąć wyrośnięte "górki", które należy rozkruszyć. Użyłam rozdrabniacza. Na wierzchu muffinek posmarować cienką warstwę kremu i przykleić okruchy ciasta. Do worka cukierniczego z końcówką do robienia listków włożyć na brzeg 2 łyżki kremu cytrynowego. Wypełnić kremem cytrynowo-śmietankowym. Wyciskać płatki kwiatków zaczynając od zewnątrz. W środku wycisnąć kropelki z odłożonego kremu cytrynowego. Odstawić w chłodne miejsce. Smacznego!
zewa
zbysiowa
marietta