Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Muffinki marchewkowo-cynamonowe z serkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybkie smaczne i wilgotne muffinki z serkiem.

Muffinki marchewkowo-cynamonowe z serkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffinki marchewkowo-cynamonowe z serkiem

 

  • 2 średnie marchewki
  • 200g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g rodzynek
  • ok. 100ml oleju
  • wierzch: 150g serka śmietankowego (typu Philadephia lub innej z tego rodzaju)
  • 75g cukru pudru
  • łyżka soku z pomarańcy
  • 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej

 

Sposób przygotowania:

Muffinki marchewkowo-cynamonowe z serkiem
Marchewkę obrać, i zeerzeć na tarce o małych oczkach. D o miski dodać składniki - mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, rodzynki i marchew. W drugiej misce ubić na puch żółtka z cukrem, następnie dodać olej. Delikatnie łyżką wymieszać składniki z masa z jajek i cukru. Papilotki ułożyć w foremce lub same, napełnić w 2/3 wysokości. Piec ok. 25-30 minut w 180st. C. Z takiej ilości uzyskałam 17 muffinek.
Muffinki marchewkowo-cynamonowe z serkiem
W misce wymieszać składniki - mąkę, rodzynki, proszek i cynamon
Muffinki marchewkowo-cynamonowe z serkiem
Muffinki piec ok. 25-30 min. w 180st. C.
Muffinki marchewkowo-cynamonowe z serkiem
Muffinki można ewentualnie udekorować resztą rodzynek.