Muffinki pączkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tradycyjne pączki są pyszne, ale dość czasochłonne, bo trzeba długo czekać aż ciasto wyrośnie. Jeśli nie masz czasu ich przygotować zaskocz rodzinę takimi muffinkami pączkami, które dorównują smakiem tym tradycyjnym.

Muffinki pączkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki pączkowe

 

  • 300g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 80ml oleju,
  • 1 jajko,
  • 180ml maślanki,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • marmolada lub dżem,
  • POSYPKA:
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki roztopionego masła.

 

Sposób przygotowania:

Muffinki pączkowe
Do miski wsyp mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia i wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajko i dodaj maślankę oraz olej i aromat waniliowy, dokładnie wymieszaj. Mokre składniki wlej do suchych, dokładnie wymieszaj. Formę na muffinkj wyłóż papilotkami. Do każdej papilotki nałóż po 1 łyżce ciasta. Następnie włóż po 1 łyżeczce marmolady lub dżemu i całość przykryj jeszcze 1 łyżką ciasta. Pączki piecz około 20 minut w 180 stopniach. Ciepłe muffinki posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Wystudź. Smacznego!

Muffinki pączkowe
Do miski wsyp mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia i wymieszaj.
Muffinki pączkowe
Mokre składniki wlej do suchych, dokładnie wymieszaj.
Muffinki pączkowe
Do każdej papilotki nałóż po 1 łyżce ciasta. Następnie włóż po 1 łyżeczce marmolady lub dżemu i całość przykryj jeszcze 1 łyżką ciasta.
Muffinki pączkowe
Ciepłe muffinki posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Wystudź.