Anetka123

Anetka123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Muffinki piernikowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Muffinki piernikowe są sam raz na stół świąteczny jak przyjedzie rodzinna. Muffinki można polać polewą czekoladową.

Muffinki piernikowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffinki piernikowe

Na masę

  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • powidło
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • szklanka oleju
  • 500 ml mleka
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Muffinki piernikowe

ETAP 1:

Muffinki piernikowe
Miksujemy mokre składniki:olej mleko miód jajka

W jednej misce mieszamy suche składniki:mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, kakao, przyprawa do piernika. W drugiej misce miksujemy mokre składniki: jajka, olej, miód, mleko. Do mokrych składników dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia składników.

Ciasto napełnić do silikonowe foremki na muffinki na ok. 1/2 jej wysokości, następnie nakładamy czubatą łyżeczkę powideł śliwkowych i przykrywamy je ciastem piernikowym.

Pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni.