SUPERPRZEPIS

Muffinki piernikowe

  • mycha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Muffinki piernikowe Więcej zdjęć (3)

Babeczki wyszły bardzo smaczne, długo zachowujące świeżość - nawet na trzeci dzień po upieczeniu były dobre :)

Składniki:

Muffinki piernikowe

 

  • na 12 szt:
  • 250 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 150 ml pełnotłustego mleka 3,2%
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżki miodu
  • 50 g stopionej mlecznej czekolady

 

  • Wierzch
  • 150 g czekolady mlecznej lub polewa czekoladowa
  • perełki i gwiazdki cukrowe

 

 

Sposób przygotowania:

Muffinki piernikowe
W jednej misce mieszam suche składniki (mąkę, sodę, proszek, przyprawę do piernika i cukier), a w drugiej misce mieszam mokre składniki (mleko, jajko, olej, stopioną czekoladę i miód). Następnie łączę razem suche składniki z mokrymi i ubijam mikserem. Ciastem napełniam 12 papierowych foremek do muffinek (papilotek), napełniam je do 2/3 wysokości.
Piekę muffiny około 15-20 minut w temperaturze ok.180-190*C. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej. Polewam nią każdą z muffinek. Na końcu ozdabiam każdą babeczkę cukrowymi perełkami i gwiazdkami.
Muffinki piernikowe
Łączę suche składniki z mokrymi i miksuję dokładnie
Muffinki piernikowe
Formę na muffiny wykładam papilotkami, nalewam do nich ciasto