czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Muffinki Rafaello

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne babeczki o kokosowo- migdałowym smaku z delikatnym kremem. Idealne do filiżanki aromatycznej kawy.

Muffinki Rafaello

Składniki:

Muffinki Rafaello

Ciasto:

  • jajko,
  • szklanka mleka,
  • 250g mąki pszennej,
  • 90 ml oleju,
  • 80g cukru,
  • 80g wiórków kokosowych,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • całe migdały - 1 do jednej muffinki.

Krem:

Sposób przygotowania:

Muffinki Rafaello
1. Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na chwilę. Następnie obrać je ze skórki. Jajko ubić z cukrem, dodać olej i mleko, zmiksować. Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać do jajek, wsypać wiórki kokosowe i krótko zmiksować. Łyżką nakładać ciasto do silikonowych foremek na muffinki. Można je również piec w metalowych, jednak wcześniej należy je wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec około 20-30 minut w temp. 175 stopni (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić.

2. Czekoladę stopić na parze i całkowicie ostudzić, uważając jednak, by nie stężała. Śmietankę ubić na sztywno, powoli wlewać stopioną czekoladę. Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekorować nim muffinki.