msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Muffinki truskawkowo-bananowe.

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Sezon truskawkowy tuż tuż.Na szybką, małą , słodką przekąskę muffinki będą idealne.

Muffinki truskawkowo-bananowe.

Składniki:

Muffinki truskawkowo-bananowe.

 

  • 5 dużych truskawek
  • 1 nieduży banan
  • sok z 1/3 cytryny
  • 2 szklanki mąki
  • 25 dag jogurtu naturalnego bez cukru
  • 4/5 szklanki cukru (o pojemności 250 ml)
  • 150 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka

 

Sposób przygotowania:

Muffinki truskawkowo-bananowe.
Truskawki opłukać , osuszyć, pokroić w małą kosteczkę.Banana obrać pokroić w nieduże ćwierć plasterki, skropić sokiem z cytryny.
Jajka, jogurt naturalny, cukier i olej wymieszać drewnianą pałką.
Dodać rozdrobnione owoce i jeszcze raz wymieszać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia , wmieszać .
Do formy do muffinek, wyłożonej papilotkami nakładać po ok.2 czubate łyżki ciasta.Piec 25 minut w 180 stopniach (termoobieg).
Można polukrować, ale moja rodzina woli takie bez dodatków.
Są wilgotne i smaczne.Można je zamrażać .Wystarczy później włożyć je do gorącego piekarnika i są jak świeże.