Muffinki wg Nelki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne i szybki babeczki na każdą okazję!!

Muffinki wg Nelki

Składniki:

Muffinki wg Nelki

 

  • Składniki mokre:
  • 1/2 kostki masła rozpuszczonego i chłodnego
  • 1 szklanka mleka lub :jogutu, kefiru, maślanki
  • 2 jajka
  • Składniki suche:
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • ok 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatki:
  • rodzynki, pokrojone migdały, kawałki czekolady itp

 

Sposób przygotowania:

Muffinki wg Nelki
W jednej misce połączyć wszystkie suche składniki ( mąka, cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia) a w drugiej mokre( chłodne i rozpuszczone masło, mleko, jajka). Następnie dodać do suchych składników dodatki tj. rodzynki, migały, pokrojona czekolada itp. Wymieszać je i dodać mokre składniki i energicznie mieszając łyżką zarobić ciasto. Jeśli pojawią się grudki, nie przejmuj się nimi!! W tych babeczkach nie będą one przeszkadzały! Do połowy wysokości foremek dodawaj ciasta i wstaw do piekarnika na ok 15-20 min w temperaturze 180-200 st.C Dodatkowym nadzieniem muffinek mogą być np świeże maliny, jagody lub inne drobne owoce; można również dodać do ciasta ok 3 łyżek ciemnego kakaa aby mieć kakaowe babeczki.SMACZNEGO!!