Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Muffinki z borówkami i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Muffinki z borówkami i czekoladą to bardzo smaczne połączenie. Szybkie i bardzo łatwe do zrobienia, zawsze się udają.

Muffinki z borówkami i czekoladą

Składniki:

Muffinki z borówkami i czekoladą

Lista składników

  • 1,5 szkl mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1 szkl mleka
  • 50 ml śmietany 15%
  • 100 ml oleju
  • 1 szkl borówki amerykańskiej
  • 5-10 dag czekolady deserowej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo
  • płatki migdałowe
  • aromat migdałowy
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Muffinki z borówkami i czekoladą

ETAP 1:

Muffinki z borówkami i czekoladą
Wszystkie suche produkty razem wymieszać.

Do jednej miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.

ETAP 2:

Muffinki z borówkami i czekoladą
Wszystkie mokre składniki razem dokładnie roztrzepać.

W drugiej misce dokładnie wymieszać mleko, śmietanę, jajka i olej.

ETAP 3:

Muffinki z borówkami i czekoladą
Do ciasta dodać borówki i delikatnie wymieszać

Suche składniki niezbyt dokładnie wymieszać z mokrymi, wsypać borówki i delikatnie zamieszać.

ETAP 4:

Muffinki z borówkami i czekoladą
Ciasto przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami

Formę muffinkową wyłożyć papilotkami, wlać po łyżce ciasta, włożyć po kostce czekolady, przykryć ciastem do 2/3 wysokości.
Wierzch posypać płatkami migdałowymi.

ETAP 5:

Muffinki z borówkami i czekoladą

Tak przygotowaną formę z muffinami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Lukier
Cukier puder wsypać do miseczki, dodać z sok z cytryny i aromat migdałowy, łyżką ucierać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Upieczone muffinki ostudzić, polukrować lub ozdobić według uznania.