Sposób przygotowania:
Muffinki z borówkami i czekoladąETAP 1:
Do jednej miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
ETAP 2:
W drugiej misce dokładnie wymieszać mleko, śmietanę, jajka i olej.
ETAP 3:
Suche składniki niezbyt dokładnie wymieszać z mokrymi, wsypać borówki i delikatnie zamieszać.
ETAP 4:
Formę muffinkową wyłożyć papilotkami, wlać po łyżce ciasta, włożyć po kostce czekolady, przykryć ciastem do 2/3 wysokości.
Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
ETAP 5:
Tak przygotowaną formę z muffinami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Lukier
Cukier puder wsypać do miseczki, dodać z sok z cytryny i aromat migdałowy, łyżką ucierać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Upieczone muffinki ostudzić, polukrować lub ozdobić według uznania.