AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Muffinki z cukinią i sezamem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kolejne niedzielne śniadanie z muffinkami na pierwszym miejscu. Tym razem w wersji wegetariańskiej - mojej ulubionej.

Muffinki z cukinią i sezamem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Muffinki z cukinią i sezamem

 

Sposób przygotowania:

Muffinki z cukinią i sezamem

ETAP 1:

Muffinki z cukinią i sezamem
Młodziutka cukinia świetnie się tu nadaje, bo może być ze skórką i nie wymaga usuwania pestek.

1. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

ETAP 2:

Muffinki z cukinią i sezamem
Zioła nadają nie tylko smaku, ale i aromatu.

2. Do dużej miski przesyp mąkę.

3. Dodaj proszek do pieczenia, sól, pieprz, zioła i 2 łyżki sezamu

ETAP 3:

Muffinki z cukinią i sezamem

4. W oddzielnej misce roztrzep jajka.

5. Dodaj jogurt, olej i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

6. Składniki mokre wlej do suchych i dokładnie wymieszaj do ich połączenia.

7. Dodaj startą cukinię i ponownie wymieszaj.

ETAP 4:

Muffinki z cukinią i sezamem

8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

9. Przygotuj formę na 12 muffinek i spryskaj każdy otwór olejem.

10. Nałóż łyżką jednakowe porcje ciasta i posyp sezamem.

11. Wstaw do piekarnika na 20 -30 min, aż upieką się na złoto-brązowo.

ETAP 5:

Muffinki z cukinią i sezamem

12. Po upieczeniu odstaw na 5 minut do przestudzenia

13. Jedz na ciepło, choć na zimno też są smaczne.

Smacznego!


Tagi:

przystawki