Muffinki z czekoladą truskwkowo-jogurt.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pewnego dnia w szkole usłyszałam:"Ola ,upieczesz coś na bal?" , "Jasne!"-niewiele myśląc odpowiedziałam .

Muffinki z czekoladą truskwkowo-jogurt.

Składniki:

Muffinki z czekoladą truskwkowo-jogurt.

 

  • Ciasto podstawowe: ( na 16 muffinek)

 

  • 1,5 szklanki mąki (+ ewentualnie 1 łyżka)

 

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

 

 

  • 55 ml oleju

 

  • aromat waniliowy

 

 

  • 3/4 szklanki mleka lub maślanki

 

 

  • Nadzienie:

 

  • czekolada Milka jogurtowo-truskawkowa

 

 

  • Dodatki:

 

  • Lukier (ja dałam żółty)

 

  • posypka czekoladowa

 

 

Sposób przygotowania:

Muffinki z czekoladą truskwkowo-jogurt.
1. W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę. W drugim

2.Składniki mokre: jajka, mleko, olej, aromat waniliowy. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników.

3. Formę do muffinków wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem doo połowy i nadziewać czekoladą , truskawką.Przykryć ciastem do 3/4 wysokości.

4. Piec około 20 minut w 180ºC, aż się zarumienią. Można sprawdzać patyczkiem stan upieczenia. Wyjąć z piekarnika natychmiast po upieczeniu (inaczej wyschną), jeżeli muffinki są pieczone w papilotkach, to wyjąć je też z foremki - tak, aby stygły tylko w papilotkach.

5. Gdy wystygną można je dekorować.

Smacznego:)