kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Muffinki z galaretkową wkładką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zrobiłam te muffinki na niedzielne popołudnie. Pomysł z galaretką był moim zdaniem bardzo trafiony:)

Muffinki z galaretkową wkładką

Składniki:

Muffinki z galaretkową wkładką

 

  • suche:
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • galaretka wiśniowa
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • posypka cukrowa lub wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Muffinki z galaretkową wkładką

ETAP 1:

Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Składniki suche wymieszać. Składniki mokre wymieszać w innym naczyniu.

Następnie suche wsypać do mokrych i wymieszać (łyżką lub mikserem). Gotową masę wlewać do foremek na muffinki i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Następnie ugotować galaretkę według przepisu na opakowaniu i ją schłodzić.

ETAP 2:

Muffinki z galaretkową wkładką
Krążki najlepiej wycinać wąskim kieliszkiem

Gdy muffinki wystygną, każdą z nich przeciąć na połowę. Wąskim kieliszkiem wycinać w jednej z części muffinki, niewielkie krążki.

ETAP 3:

Muffinki z galaretkową wkładką
Ilość galaretki należy dostosować do wielkości krążków

Do wyciętych otworów nakładać stężałą galaretką i przykrywać drugą częścią ciastka.

ETAP 4:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na wierzch złożonych, gotowych już muffinek nakładać łyżeczką rozpuszczoną czekoladę. Następnie ozdobić posypką cukrową. Muffinki schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę.