zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Muffinki szarlotki z kruszonką z chałwą

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Sprawdzony przepis na pyszne muffinki, puszyste i wilgotne za sprawą jabłek. Kruszonka z chałwą pasuje jak ulał!

Muffinki szarlotki z kruszonką z chałwą

Składniki:

Muffinki szarlotki z kruszonką z chałwą

 

  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 120 ml oleju
  • 1 jabłko pokrojone w kosteczkę
  • baton chałwy pokrojony w kawałeczki
  • Na kruszonkę
  • 100 g mąki
  • 60 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Muffinki szarlotki z kruszonką z chałwą
Najpierw przygotowujemy kruszonkę i wkładamy ją do lodówki. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. W jednej misce łączymy sypkie składniki, w drugiej mokre. Formę na muffinki smarujemy masłem jub wypełniamy papierowymi papilotkami. Składniki mokre przelewamy do miski z suchymi, delikatnie i niedokładnie mieszamy widelcem tylko do połączenia składników. na koniec dorzucamy pokrojone jabłko. Napełniamy foremki do 3/4, posypujemy kruszonką i kawałeczami chałwy. Pieczemy 15-20 minut aż się zrumienią.