luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Muffinki z jagodami i kruszonka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne, pachnace maslem muffinki.

Muffinki z jagodami i kruszonka

Składniki:

Muffinki z jagodami i kruszonka

 

  • Skladniki na ciasto:
  • 2 szklanki maki pszennej1/2 szklanki cukru
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka sody
  • 1/2 szklanki maslanki lub kefiru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 krople aromatu maslanego
  • Skladniki na kruszonke:
  • 50 gram miekkiego masla
  • 10 lyzek maki pszennej
  • 5 lyzek cukru
  • 3 krople aromatu maslanego
  • Dodatkowo:
  • ok.200 gram jagod (swiezych, mrozonych lub z kompotu), ja dalam z kompotu

 

 

Sposób przygotowania:

Muffinki z jagodami i kruszonka
Przygotowanie ciasta:
Do jednej miski dac suche do drugiej mokre skladniki. Wymieszane mokre skladniki wlac do suchych i krotko wymieszac (widelcem lub trzepaczka), tylko do polaczenia sie skladnikow. Ciasto wykladac do formy na muffinki (wychodzi 12 sztuk). Na ciasto wykladac po pelnej lyzece jagod (jesli z kopmotu to dobrze odsaczone) . Skladniki na kruszonke wymieszac i wykladac na jagody. Piec ok.25 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu polukrowalam muffinki (3 lytki cukru pudru wymieszane z 1 lyzka kompotu z jagod).