Sposób przygotowania:
Muffinki z karmelem, czekoladą i rodzynkami
Rodzynki przebieramy. Mleczną czekoladę kroimy na mniejsze kawałki.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
Do miski dajemy miękkie masło lub margarynę oraz oba rodzaje cukru. Miksujemy na puszysto. Następnie dodajemy po jednym żółtku ( każde następne jak poprzednie połączy się z masą). Do połączonych składników dodajemy na przemian przesiane sypkie składniki oraz kakaowe mleko skondensowane. Miksujemy do połączenia składników.
Następnie dodajemy pokrojoną czekoladę i rodzynki. Całość dobrze mieszamy np. drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i dokładnie, ale ostrożnie mieszamy.
Gotowym ciastem napełniamy papilotki. Muffinki pieczemy w 170 st przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy karmel.
Na patelnię wsypujemy cukier i staramy się go równomiernie na niej rozłożyć. Patelnię z cukrem stawiamy na średnim ogniu. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać potrząsamy patelnią, żeby ostrożnie przemieszać jej zawartość ( nie mieszamy!!!). Gdy cukier będzie złoty na patelnię dajemy masło i szybko mieszamy łyżką lub trzepaczką. Gdy masło się rozpuści dodajemy śmietanę kremówkę i bardzo dokładnie całość mieszamy. Powstały sos studzimy.
Upieczone i ostudzone muffinki dekorujemy sosem karmelowym, na który układamy rodzynki i pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę.
Nadmiar sosu można wykorzystać do naleśników lub innego deseru.
Z porcji wychodzi 30 muffinek.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
Do miski dajemy miękkie masło lub margarynę oraz oba rodzaje cukru. Miksujemy na puszysto. Następnie dodajemy po jednym żółtku ( każde następne jak poprzednie połączy się z masą). Do połączonych składników dodajemy na przemian przesiane sypkie składniki oraz kakaowe mleko skondensowane. Miksujemy do połączenia składników.
Następnie dodajemy pokrojoną czekoladę i rodzynki. Całość dobrze mieszamy np. drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i dokładnie, ale ostrożnie mieszamy.
Gotowym ciastem napełniamy papilotki. Muffinki pieczemy w 170 st przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy karmel.
Na patelnię wsypujemy cukier i staramy się go równomiernie na niej rozłożyć. Patelnię z cukrem stawiamy na średnim ogniu. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać potrząsamy patelnią, żeby ostrożnie przemieszać jej zawartość ( nie mieszamy!!!). Gdy cukier będzie złoty na patelnię dajemy masło i szybko mieszamy łyżką lub trzepaczką. Gdy masło się rozpuści dodajemy śmietanę kremówkę i bardzo dokładnie całość mieszamy. Powstały sos studzimy.
Upieczone i ostudzone muffinki dekorujemy sosem karmelowym, na który układamy rodzynki i pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę.
Nadmiar sosu można wykorzystać do naleśników lub innego deseru.
Z porcji wychodzi 30 muffinek.
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że Ci się podoba :)
misia5
Dziękuję :) Bardzo się cieszę, że muffinki Wam smakowały :)
ciasteczka
lukrowanepierniczki