SUPERPRZEPIS

Muffinki z karmelem, czekoladą i rodzynkami

  • 24
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Muffinki z karmelem, czekoladą i rodzynkami Więcej zdjęć (16)

Pyszne, delikatne i mega aromatyczne muffinki czekoladowe z domowej roboty karmelem. Doskonałe na imprezy oraz dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

Muffinki z karmelem, czekoladą i rodzynkami

 

  • Ciasto:
  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g mąki pszennej typ 405
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 100 g rodzynek
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g kakao
  • 20 g cukru waniliowego
  • 4-5 łyżek kakaowego mleka skondensowanego (tubka)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

 

  • Do dekoracji:
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 40 g rodzynek

Sposób przygotowania:

Muffinki z karmelem, czekoladą i rodzynkami
Rodzynki przebieramy. Mleczną czekoladę kroimy na mniejsze kawałki.

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.

Do miski dajemy miękkie masło lub margarynę oraz oba rodzaje cukru. Miksujemy na puszysto. Następnie dodajemy po jednym żółtku ( każde następne jak poprzednie połączy się z masą). Do połączonych składników dodajemy na przemian przesiane sypkie składniki oraz kakaowe mleko skondensowane. Miksujemy do połączenia składników.

Następnie dodajemy pokrojoną czekoladę i rodzynki. Całość dobrze mieszamy np. drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i dokładnie, ale ostrożnie mieszamy.

Gotowym ciastem napełniamy papilotki. Muffinki pieczemy w 170 st przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy karmel.

Na patelnię wsypujemy cukier i staramy się go równomiernie na niej rozłożyć. Patelnię z cukrem stawiamy na średnim ogniu. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać potrząsamy patelnią, żeby ostrożnie przemieszać jej zawartość ( nie mieszamy!!!). Gdy cukier będzie złoty na patelnię dajemy masło i szybko mieszamy łyżką lub trzepaczką. Gdy masło się rozpuści dodajemy śmietanę kremówkę i bardzo dokładnie całość mieszamy. Powstały sos studzimy.

Upieczone i ostudzone muffinki dekorujemy sosem karmelowym, na który układamy rodzynki i pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę.

Nadmiar sosu można wykorzystać do naleśników lub innego deseru.

Z porcji wychodzi 30 muffinek.
Muffinki z karmelem, czekoladą i rodzynkami
Do miski z miękkim masłem lub margaryną dodajemy oba rodzaje cukru
Muffinki z karmelem, czekoladą i rodzynkami
Składniki w misce dokładnie ze sobą miksujemy
Muffinki z karmelem, czekoladą i rodzynkami
Do zmiksowanych składników dodajemy po jednym żółtku
Muffinki z karmelem, czekoladą i rodzynkami
Do powstałej masy dodajemy partiami sypkie składniki
Muffinki z karmelem, czekoladą i rodzynkami
Na przemian z sypkimi składnikami dodajemy mleko skondensowane
Muffinki z karmelem, czekoladą i rodzynkami
Dodajemy czekoladę i rodzynki
Muffinki z karmelem, czekoladą i rodzynkami
Dodajemy pianę ostrożnie mieszamy
Muffinki z karmelem, czekoladą i rodzynkami
Ciastem napełniamy papilotki
Muffinki z karmelem, czekoladą i rodzynkami
Pieczemy w 170 st około 20 minut
Muffinki z karmelem, czekoladą i rodzynkami
Robimy karmel
Muffinki z karmelem, czekoladą i rodzynkami
Karmelem dekorujemy muffinki
Muffinki z karmelem, czekoladą i rodzynkami
Na karmel dajemy czekoladę oraz rodzynki
Muffinki z karmelem, czekoladą i rodzynkami
Idealne na przyjęcia
Muffinki z karmelem, czekoladą i rodzynkami
Doskonały dodatek do kawy i herbaty
Muffinki z karmelem, czekoladą i rodzynkami
Małe co nieco nie tylko dla dzieci