LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Muffinki z musem dyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Idealne na niedzielny podwieczorek.

Muffinki z musem dyniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki z musem dyniowym

 

 

Sposób przygotowania:

Muffinki z musem dyniowym
Stopić masło, dodać pół szklanki cukru i mieszać do jego rozpuszczenia. Dodać mus dyniowy i skórkę pomarańczową lub olejek, połączyć i wystudzić. Jaja ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać maślankę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Dokładnie wymieszać i dolać masę dyniową. Całość delikatnie połączyć. Foremki na muffinki wypełnić do ¾ wysokości i piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Wyjąc z piekarnika dopiero po ok. 10 minutach. Można polać lukrem lub czekoladą i posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.
Muffinki z musem dyniowym
Dodawanie musu dyniowego do roztopionego masła z cukrem.
Muffinki z musem dyniowym
Wymieszanie mąki z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i gałką.
Muffinki z musem dyniowym
Miksowanie ciasta na muffinki z musem dyniowym.
Muffinki z musem dyniowym
Przelanie ciasta na muffinki dyniowe do foremek.