AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Muffinki z serem, szczypiorkiem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Za oknem śnieg, dzieci wcześnie rano wyszły ulepić bałwana. Gdy wrócą przemoknięte i zmarznięte ucieszy je ciepłe śniadanie w z muffinkami w roli głównej. Tym razem z serem cheddar, szczypiorkiem i kruszonką maślaną.

Muffinki z serem, szczypiorkiem i kruszonką

Składniki:

Muffinki z serem, szczypiorkiem i kruszonką

Masa:

Kruszonka:

Sposób przygotowania:

Muffinki z serem, szczypiorkiem i kruszonką

Kruszonka:

Muffinki z serem, szczypiorkiem i kruszonką
Kruszonka zagnieciona z żółtym serem cheddar

1. Wsyp mąkę do miseczki, dodaj masło i zagnieć palcami.

2. Dosyp ser i wymieszaj.

Składniki suche:

Muffinki z serem, szczypiorkiem i kruszonką
Wszystkie składniki suche dokładnie wymieszaj.

3. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i wymieszaj.

4. Dodaj starty ser i posiekany szczypiorek.

5. Ponownie wymieszaj.

Składniki mokre i pieczenie:

Muffinki z serem, szczypiorkiem i kruszonką
Gotowe muffinki smakują same ale mogą też być podane z masłem.

6. Do miski przełóż jajka i lekko roztrzep widelcem.

7. Dodaj maślankę i olej.

8 Wymieszaj i wlej do miski ze składnikami suchymi. Dokładnie połącz.

9. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza

10 Do formy od muffinek nakładaj jednakowe porcje ciasta.

11. Posyp na wierzchu kruszonką

12. Piecz ok 20 min do koloru złoto-brązowego.

13. Odstaw do lekkiego przestudzenia - ok. 5 min.


Smacznego:)