czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Muffinki z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Muffinki szybko się robi i szybko zjada. Dzięki truskawkom są wilgotne, a cukier dodany na sam koniec sprawił, że są chrupiące.

Muffinki z truskawkami

Składniki:

Muffinki z truskawkami

 

  • 220g masła,
  • 3 czubate szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 jajka,
  • 1 i 1/4 szklanki mleka,
  • 2 szklanki truskawek (mogą być mrożone),
  • 1 i 1/2 szklanki cukru.

Sposób przygotowania:

Muffinki z truskawkami
Do miski przesiać wszystkie suche produkty. Masło stopić i przestudzić. Mleko wymieszać z rozkłóconymi jajkami i stopionym masłem. Dodać suche produkty, delikatnie wymieszać szpatułką, ale bardzo krótko. Następnie dodać pokrojone w plasterki truskawki lub rozmrożone, odsączone, nie krojone. Na sam koniec dodać cukier, by muffinki były chrupiące. Krótko zmieszać i rozłożyć do przygotowanych foremek na muffinki. Piec około 20 minut w temp. 190st. Ostudzić i podawać.

ETAP 1:

Muffinki z truskawkami
Przygotowac ciasto według przepisu, dodać truskawki

Do miski przesiać wszystkie suche produkty. Masło stopić i przestudzić. Mleko wymieszać z rozkłóconymi jajkami i stopionym masłem. Dodać suche produkty, delikatnie wymieszać szpatułką, ale bardzo krótko. Następnie dodać pokrojone w plasterki truskawki lub rozmrożone, odsączone, nie krojone. Na sam koniec dodać cukier, by muffinki były chrupiące.

ETAP 2:

Muffinki z truskawkami
Ciasto rozłożyć do foremek na muffinki i je upiec.

Krótko zmieszać i rozłożyć do przygotowanych foremek na muffinki. Piec około 20 minut w temp. 190st. Ostudzić i podawać.