agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Muffinki ze świeżymi jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Muffinki ze świeżymi jagodami

Muffinki ze świeżymi jagodami

Składniki:

Muffinki ze świeżymi jagodami

 

  • jagody 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • olej 1/4 szklanki
  • mąka 1,5 szklanki
  • jajka 3 szt
  • cukier 1 szklanka
  • masło 130
  • woda 5 łyżek

Sposób przygotowania:

Muffinki ze świeżymi jagodami
Przygotować niezbędne składniki na muffinki. Jagody umyć dokładnie pod bieżącą wodą- czynność powtarzać kilkakrotnie. Mąkę przesiać na drobnym sicie. W misce połączyć cukier, masło, olej, wodę, całość zagotować na wolnym ogniu, po czym całość studzimy, jajka parzymy, białka oddzielamy od żółtek i białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli i dodajemy ostudzoną masę, następnie dodajemy żółtka i całość miksujemy na jednolitą masę i dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, i mieszamy. Dodajemy umyte i osuszone świeże jagody, wcześniej można je oprószyć mąką ziemniaczaną, muffinki wstawiamy do pieczenia do gorącego piekarnika do temperatury około 180 stopni C na około 40- 50 minut, muffinki powinny być rumiane, wyjmujemy je i studzimy. Na koniec oprószamy cukrem pudrem.