Sposób przygotowania:
Muffinki ze świeżymi jagodami
Przygotować niezbędne składniki na muffinki. Jagody umyć dokładnie pod bieżącą wodą- czynność powtarzać kilkakrotnie. Mąkę przesiać na drobnym sicie. W misce połączyć cukier, masło, olej, wodę, całość zagotować na wolnym ogniu, po czym całość studzimy, jajka parzymy, białka oddzielamy od żółtek i białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli i dodajemy ostudzoną masę, następnie dodajemy żółtka i całość miksujemy na jednolitą masę i dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, i mieszamy. Dodajemy umyte i osuszone świeże jagody, wcześniej można je oprószyć mąką ziemniaczaną, muffinki wstawiamy do pieczenia do gorącego piekarnika do temperatury około 180 stopni C na około 40- 50 minut, muffinki powinny być rumiane, wyjmujemy je i studzimy. Na koniec oprószamy cukrem pudrem.