Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Muffinkowe mielone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 55
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne kotlety, które nie tylko możemy upiec w piekarniku, tak przygotowane mięsne kulki nadziewane serem mozzarellą, owinięte aromatycznym boczkiem możemy upiec na grillu.

Muffinkowe mielone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinkowe mielone

 

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka przyprawy Gyros
  • sól
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • 20 pasków boczku parzonego
  • 1 kulka mozzarelli

Sposób przygotowania:

Muffinkowe mielone

I

Muffinkowe mielone
Przygotowanie mięsa mielonego, doprawianie i wyrobienie masy mięsnej.

1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy przyprawą gyros, solą, wsypujemy bułkę tartą oraz wlewamy śmietanę. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną.

II

Muffinkowe mielone
Układanie boczku w foremkach do muffin

2. W foremkach do muf fin układamy po dwa paski boczku tak żeby końce zwisały do zawinięcia.

III

Muffinkowe mielone
Układanie mięsa w muffinach i sera mozzarelli

3. Następnie układamy trochę mięsa, następnie plasterek mozzarelli i przykrywamy mięsem.

IV

Muffinkowe mielone
Zawijanie miesa boczkiem i ułożenie na blaszce do pieczenia.

4. Zwisającymi paskami boczku przykrywamy mięso.

5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

V

Muffinkowe mielone

6. Kotlety gotowe, podajemy z ulubionym sosem.

7. Smacznego.