Muffinki wytrawne to doskonała przekąska na imprezę. Nie potrzeba do niej sztućców a do tego można w prosty sposób zrobić kilka wariantów naraz. Słone babeczki można przyrządzić z dodatkiem pomidorów, wędliny, sera, szpinaku czy nawet dyni. Prawdziwym hitem są muffinki pizzowe, które przygotowuje się z kilku składników a ich smak do złudzenia przypomina normalną pizzę. Całość robi się w mniej niż 30 minut. Taką przystawkę najlepiej serwować z ketchupem, sosem pomidorowym, czosnkowym lub ziołowym.

Wypróbuj przepisy na wytrawne babeczki i muffinki – skradną Ci serce!
Muffinki na ostro

Muffinki na ostro

Pikantne muffiny to prawdziwy imprezowy hit. Można je zrobić na wiele sposobów. Muffiny na ostro z chili, pieprzem lub wasabi z pewnością zasmakują Twoim gościom. Jak je zrobić? To proste – wystarczy do ciasta dodać jedną z ostrych przypraw i całość wymieszać. Po upieczeniu otrzymujemy ostre ciastka, którym nikt się nie oprze.
 

Muffinki z kaszy jaglanej

Muffinki z kaszy jaglanej

Bezglutenowe, mniej kaloryczne od tradycyjnych, pyszne! Muffiny z kaszy jaglanej to prosty pomysł na deser lub przekąskę. Można je bowiem przyrządzić na słodko lub wytrawnie. Wszystko zależy od wybranych przez nas dodatków: owoców, warzyw, szynki czy też sera. Babeczki jaglane robi się na bazie kaszy, która może całkowicie zastąpić mąkę. Dzięki temu są lżejsze i nie zagrażają osobom z alergiami pokarmowymi!

Muffinki pizzowe

Muffinki pizzowe

Koncentrat pomidorowy, oregano, bazylia, jajko, mąka i duża ilość sera – tyle potrzeba, by zrobić muffiny o smaku pizzy. Dodatkowo można wykorzystać szynkę, oliwki, bekon i wiele innych dodatków, które wykorzystujemy do pizzy. Gotową masę przekłada się do foremek i piecze w 180 st. C przez ok. 15-20 minut. Muffinki a'la pizza najlepiej smakują z domowym sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Muffinki z serem

Muffinki z serem

Muffiny z serem można zrobić na słodko lub słono. Wersję słodką przygotujemy z dodatkiem twarogu, mascarpone lub ricotty, natomiast słoną z dodatkiem fety, sera żółtego, koziego lub pleśniowego. Do muffinek z serem feta dobrze jest dodać także szpinak, szparagi lub brokuły. Ciastka z białym serem można z kolei urozmaicić świeżymi owocami, np. truskawkami, jagodami lub malinami.

Muffinki warzywne

Muffinki warzywne

Marchewkowe, szpinakowe, ziemniaczane, pomidorowe – pomysłów na muffiny warzywne jest sporo. Warzywa mogą stanowić główny składnik ciasta lub być jedynie smakowym dodatkiem. W ten sposób można przygotować muffinki z suszonymi pomidorami lub ciastka z ziemniaków. Każda wersja doskonale sprawdzi się na imprezę. Podane z sosami: pomidorowym, czosnkowym, ziołowym czy też guacamole, będą wszystkim smakowały!

Muffinki dyniowe

Muffinki dyniowe

Muffiny z dynią można przygotować w wersji wytrawnej, z cebulą, lub słodkiej, z dodatkiem czekolady. Oba warianty smakują znakomicie. Tego typu ciastka robi się na bazie puree z dyni. Gatunek jest obojętny. Gotową pulpę umieszcza się razem z mąką, jajkami i dodatkami w misce i miesza. Masę przekłada się do papilotek i zapieka. Całość trwa nie więcej niż 30 minut. Słodkie muffiny dyniowe można ozdobić lukrem lub polewą czekoladową a wytrawne – ketchupem lub świeżą pietruszką.

Muffinki ze szpinakiem

Muffinki ze szpinakiem

Babeczki i muffiny ze szpinakiem to doskonały pomysł na drugie śniadanie lub imprezową przekąskę. Można je zrobić błyskawicznie a po upieczeniu mają piękny, zielonkawy kolor. Ciastka można zrobić w wersji słodkiej lub wytrawnej. W przypadku słonych muffinek, dobrze jest wykorzystać fetę lub twardy ser pleśniowy, aby babeczki nie wyszły zbyt mdłe. Do słodkich wersji dobrze dodać krem, np. na bazie mascarpone.

Polecane przepisy do kategorii Muffinki na słono

Znaleźliśmy 94 przepisów w kategorii Muffinki na słono

Pomidorowe bułeczki

Pomidorowe bułeczki

CORAL CORAL

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: