majola

majola

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Mufinki z malinami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mufinki smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, choć u mnie w domu nigdy nie zdążyły wystygnąć. Znikają w magiczny sposób

Mufinki z malinami

Składniki:

Mufinki z malinami

 

  • 375 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115g cukru królewskiego do wypieków
  • 150g mrożonych lub świeżych malin
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125g stopionego masła
  • cukier puder królewski do posypania mufinek

Sposób przygotowania:

Mufinki z malinami
Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni C, formę na mufiny wysmaruj margaryną. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i maliny. Zamieszaj i zrób dołek. W niewielkim naczyniu rozbij jaja z mlekiem. Do dołka w mące wlej rozmąconą masę mleczno jajeczną i stopione masło. Szybko wymieszaj metalową łyżką,ale niezbyt dokładnie tak by zostały grudy.Gotową masę przełóż do formy mufinkowej , ale tak do wysokości 3/4 objętości formy. Piec około 30 minut, lub do chwili gdy patyczek włożony w mufinę po wyjęciu będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw je w formie przez 5 minut następnie wyjmij i posyp królewskim cukrem pudrem. Smacznego