lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Muffiny czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 36
         
ocena: 5/5 głosów: 7

No to teraz was zaskoczę , takiej czekoladki na muffinach jeszcze nie robiłam. Dla was to też będzie miła odmiana .

Muffiny czekoladowe Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Muffiny czekoladowe

Składniki na 36 muffin :

 

  • 350 g ksylitolu ( można zastąpić cukrem) Kłos - Pol

 

 

  • 3 łyżki błonnika kakaowego( można zastąpić kakao )

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • cukier waniliowy 15 g

 

 

 

  • 240 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałeczki

 

  • 2 łyżki mąki do obsypania czekolady

Polewa :

  • 200 g gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Muffiny czekoladowe

Wykonanie:

Do misy wbijamy jaja, dodajemy ksylitol i miksujemy na puszystą masę ( potroi się ). Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jaj. Dodajemy pozostałe składniki ( błonnik kakaowy wanilie oraz mleko) nadal miksując. Dodajemy roztopione masło i już mieszamy łyżką. Czekoladę kroimy drobno i obsypujemy 2 łyżkami mąki i dodajemy do reszty składników. Do formy od muffin wkładamy papilotki i napełniamy je ciastem tak do połowy. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut.

Polewa :

Rozpuszczamy czekoladę gorzką w kąpieli wodnej i polewamy ostudzone muffin-ki. Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej, polewamy na czekoladę gorzką .

Muffiny czekoladowe
Do misy wbijamy jaja , dodajemy ksylitol i miksujemy na puszystą masę ( potroi się ) .
Muffiny czekoladowe
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , błonnik kakaowy i dodajemy do jaj .
Muffiny czekoladowe
Dodajemy do składników mleko ( ja swoje podgrzałam ).
Muffiny czekoladowe
Dodajemy roztopione masło i już mieszamy łyżką.
Muffiny czekoladowe
Czekoladę kroimy drobno i obsypujemy 2 łyżkami mąki i dodajemy do reszty składników.
Muffiny czekoladowe
Do formy od muffin wkładamy papilotki i napełniamy je ciastem tak do połowy. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut.