kul3czka

kul3czka

Kucharz
[Przepisów: 15]

Muffiny czekoladowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

pyszne czekoladowe muffinki :)

Muffiny czekoladowe

Składniki:

Muffiny czekoladowe

 

  • 2 szklanki mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • kakao ( polecam takie dla dzieci bardziej, słodkie. Z naturalnego kakaa bardziej delikatesowego też można, aczkolwiek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1,5 szklanki mleka
  • oleju ( jeśli ktoś woli może użyć masła, jednak tak jest o wiele szybciej i wygodniej)
  • 2 jajka
  • wanila lub cukier waniliowy lub aromat waniliowy:) co kto woli

 

Sposób przygotowania:

Muffiny czekoladowe
Najpierw siekamy czekolade na małe kawałeczki. Przesiewamy mąkę i wsypujemy do miski. Dodajemy suche składniki czyli cukier puder, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i pokrojoną czekoladę. Do drugiej miski wlewamy mleko, olej, jajko i aromat z wanili ( jeśli ktoś używa cukru waniliowego to dodajemy go do suchych składników). Mokre składniki zmiksuj na jednolitą masę. Przelej je do suchych i pomieszaj. WAŻNE: mieszamy łyżką bądź łopatką ręcznie - nie wolno miksować! Im więcej grudek tym lepsze wychodzą muffinki :) Używam teflonowej 12 oczkowej blachy do muffinek, w każde oczko wkładam papilotkę, wypełniam je masą. Tak mniej więcej na 1/3 pojemności - oczywiście można więcej to zależy jakiej wysokości są foremki :) Piekarnik ustawiamy na 200*C, wstawiamy muffinki, i pieczemy około 25 minut, w międzyczasie sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest juz suche. ( polecam piekarniki, w których jest opcja opiekania z góry i z dołu :)) w środek można również włożyć np wiśnie albo inne owoce lub dzem :)