Sposób przygotowania:
Muffiny czekoladowe
Najpierw siekamy czekolade na małe kawałeczki. Przesiewamy mąkę i wsypujemy do miski. Dodajemy suche składniki czyli cukier puder, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i pokrojoną czekoladę. Do drugiej miski wlewamy mleko, olej, jajko i aromat z wanili ( jeśli ktoś używa cukru waniliowego to dodajemy go do suchych składników). Mokre składniki zmiksuj na jednolitą masę. Przelej je do suchych i pomieszaj. WAŻNE: mieszamy łyżką bądź łopatką ręcznie - nie wolno miksować! Im więcej grudek tym lepsze wychodzą muffinki :) Używam teflonowej 12 oczkowej blachy do muffinek, w każde oczko wkładam papilotkę, wypełniam je masą. Tak mniej więcej na 1/3 pojemności - oczywiście można więcej to zależy jakiej wysokości są foremki :) Piekarnik ustawiamy na 200*C, wstawiamy muffinki, i pieczemy około 25 minut, w międzyczasie sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest juz suche. ( polecam piekarniki, w których jest opcja opiekania z góry i z dołu :)) w środek można również włożyć np wiśnie albo inne owoce lub dzem :)
Sarenka
msewka
Bardzo ładnie wyglądają te na Twoim zdjęciu.
msewka
A.B.