dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Muffiny marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Muffiny z dodatkiem startej marchewki. Dzieci je uwielbiają i pod taką postacią na pewno zjedzą marchewkę.

Muffiny marchewkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny marchewkowe

 

  • 2 duże jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 1/2 szkl mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szkl oleju
  • szczypta soli
  • 40 dag marchewek

Sposób przygotowania:

Muffiny marchewkowe
Jajka wbijamy do miski. Dodajemy cukier i olej i dokładnie mieszamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce z małymi oczkami. Dodajemy do jajek. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodajemy do jajek i mieszamy. Ciasto wlewamy do 3/4 wysokości foremek na muffiny i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 - 25 minut. Smacznego!
Muffiny marchewkowe
Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.
Muffiny marchewkowe
Jajka dokładnie ucieramy z cukrem i olejem.
Muffiny marchewkowe
Do utartych jajek dodajemy startą marchewkę.
Muffiny marchewkowe
Na koniec do ciasta dodajemy mąkę z przyprawami.