zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 723]

Muffiny na brzoskwiniowej maślance

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szybkie i łatwe w wykonaniu muffiny, co nie znaczy że byle jakie:)

Muffiny na brzoskwiniowej maślance Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny na brzoskwiniowej maślance

 

  • 30 dag mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 10 dag cukru trzcinowego
  • 2 duże jajka
  • 200 ml maślanki brzoskwiniowej
  • 100 ml oleju z pestek winogron
  • lukier i perełki cukrowe

Sposób przygotowania:

Muffiny na brzoskwiniowej maślance
Do jednej miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią, dodaję cukier i mieszam.

Do drugiej wbijam jajka, wlewam maślankę i olej, mieszam i przelewam do miski z mąką. Łączę całość mieszając niedokładnie łyżką, tylko do połączenia się składników.

Ciasto na muf finy ma mieć widoczne grudki.



Tak przygotowane ciasto przekładam do przygotowanych foremek na ciastka. Pełne foremki wkładam do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piekę około 20-25 minut, do zrumienienia.



Po tym czasie wyciągam i lekko studzę, następnie ozdabiam, lukrem i cukrowymi perełkami.
Muffiny na brzoskwiniowej maślance
Do jednej miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią, dodaję cukier i mieszam. Do drugiej wbijam jajka, wlewam maślankę i olej
Muffiny na brzoskwiniowej maślance
mieszam i przelewam do miski z mąką. Łączę całość mieszając niedokładnie łyżką, tylko do połączenia się składników. Ciasto na muf finy ma mieć widoczne grudki.
Muffiny na brzoskwiniowej maślance
Tak przygotowane ciasto przekładam do przygotowanych foremek na ciastka. Pełne foremki wkładam do nagrzanego do 18 st. C piekarnika i piekę około 20-25 minut, do zrumienienia.
Muffiny na brzoskwiniowej maślance
Po tym czasie wyciągam i lekko studzę, następnie ozdabiam, lukrem i cukrowymi perełkami.