dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Muffiny na kwaśnym mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Delikatne i wilgotne muffiny, które są proste w przygotowaniu. Bardzo dobre na deser dla naszych pociech.

Muffiny na kwaśnym mleku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny na kwaśnym mleku

 

  • 3 jajka
  • 3/4 szkl kwaśnego mleka
  • 1/3 szkl oleju
  • 1/2 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 1 /2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Muffiny na kwaśnym mleku
Jajka dokładnie mieszamy z mlekiem i olejem. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Mąkę wsypujemy do mokrych składników i dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do 3/4 wysokości foremek na muffiny. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 25 minut. Upieczone i wystudzone muffiny oblewamy polewą czekoladową. Smacznego!
Muffiny na kwaśnym mleku
Jajka dokładnie mieszamy z mlekiem i olejem.
Muffiny na kwaśnym mleku
Makę mieszamy z proszkiem, cukrem i solą.
Muffiny na kwaśnym mleku
Całość dokładnie mieszamy ze sobą na gładkie ciasto.
Muffiny na kwaśnym mleku
Ciasto ostrożnie wlewamy do foremek na muffiny.