Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1421]

Muffiny żurawinowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Żurawina jest bardzo zdrowa,a w takich muffinach bardzo smaczna

Muffiny żurawinowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny żurawinowe

 

  • jajka -2 szt
  • mąka -1 szkl
  • cukier waniliowy -1 opak
  • cukier -0,5 szkl
  • margaryna palma -110 g
  • proszek do pieczenia -2 łyżeczki
  • soda oczyszczona -0,5 łyżeczki
  • mleko -150 ml
  • żurawina-150 g
  • tłuszcz do foremek
  • bułka tarta
  • gotowa polewa

Sposób przygotowania:

Muffiny żurawinowe
Żurawinę przebrać, opłukać,osączyć na sicie. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do miski wyłożyć pokrojoną margarynę,dodać cukier i cukier waniliowy,utrzeć mikserem na puszystą masę. Następnie dodać jajka,wszystko dobrze zmiksować. Do zmiksowanych składników dodawać na przemian mąkę i mleko,dokładnie wymieszać. Osączone żurawiny dodać na samym końcu,lekko wymieszać. Nakładać łyżką 3/4 ciasta do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką foremek do muffin. Muffiny piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop.przez 20 minut. Upieczone muffiny wyjąć z foremek i ostudzić. Gotową polewą ozdobić muffiny i przybrać żurawiną.
Muffiny żurawinowe
Żurawina została przebrana opłukana i osączona
Muffiny żurawinowe
Z przygotowanych składników zostało przygotowane ciasto na muffiny
Muffiny żurawinowe
Ciasto wymieszane z żurawinami zostało nałożone do foremek
Muffiny żurawinowe
Muffiny podczas pieczenia w nagrzanym piekarniku