marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Muffiny orzechowo-czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Babeczki a'la magdalenki czyli muffinki są coraz bardziej popularne i nawet ja się poddałam ich smakom. Najlepsze są z jagodami,czekoladą lub orzechami. Na pikantnie zaś lubię z parówkami,serem lub ziołami.

Muffiny orzechowo-czekoladowe

Składniki:

Muffiny orzechowo-czekoladowe

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej luksusowej,
  • szklanka oleju do pieczenia,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%,
  • 3 jajka,
  • cukier waniliowy,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 tabliczki startej czekolady deserowej,
  • 100 g.siekanych lub zmielonych orzechów laskowych,
  • foremki silikonowe-15 sztuk.
  • szczypta soli,

Sposób przygotowania:

Muffiny orzechowo-czekoladowe
Składniki przygotować i odmierzyć, po czym zmieszać osobno suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier biały orzechy laskowe siekane lub mielone oraz czekolada starta.

Składniki mokre to: olej, jajka, śmietana. Wszystko razem wymieszać w misie i przełożyć łyżkami do foremek silikonowych. Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C, a foremki ułożyć na blasze i wsunąć ją do piekarnika. Piec ok. 25 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i wybić delikatnie babeczki z foremek odwróconych do góry dnem. Można włożyć ciastka do papilotek i podawać na tacy.

pieczenie

1. Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych miseczkach, a potem połączyć razem.
2. Nagrzać piekarnik , a foremki napełnić ciastem plus orzechy i czekolada.
3. Wstawić do piekarnika foremki na blasze i piec z 20-25 min.
4. Po upieczeniu wyjąć i po ostudzeniu przełożyć do papilotek z bibułki i podawać.