Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Muffiny orzechowo-kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Muffiny to szybkie i łatwe do zrobienia łakocie, które uwielbiają nie tylko dzieci.

Muffiny orzechowo-kokosowe

Składniki:

Muffiny orzechowo-kokosowe

 

  • 2,5 szkl mąki tortowej
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 szkl startych orzechów arachidowych
  • 1/4 szkl wiórków kokosowych
  • 1 łyżka likieru kokosowego
  • 250 ml jogurtu
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100 ml oliwy

Sposób przygotowania:

Muffiny orzechowo-kokosowe
Do jednego naczynia wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, kakao, orzechy, wiórki kokosowe (odłożyć 1 łyżkę do posypania) cukier, szczyptę soli, wymieszać. Do drugiego naczynia wybić jajka, wlać jogurt, oliwę, likier i zmiksować. Zawartość obu misek połączyć ze sobą, wymieszać, łyżką nakładać ciasto do przygotowanych foremek do 2/3 wysokości, posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20 minut.