MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Muffiny waniliowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pachnące wanilią muffinki doskonałe jako szybki niekłopotliwy deser dla niespodziewanych gości.

Muffiny waniliowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny waniliowe

 

  • 2 szklanki mąk pszennej
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół banana
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Muffiny waniliowe
Mleko miksujemy z bananem na gładką masę. Jeśli mamy w domu alergika możemy użyć mleka roślinnego na przykład owsianego. Mąkę pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenie. Dodajemy cukier oraz ekstrakt waniliowy i olej roślinny o niezbyt wyrazistym smaku na przykład słonecznikowy i mieszamy. Wlewamy do tego masę mleczno-bananową i miksujemy na gładko. Ciasto powinno mieć konsystencję półpłynną, aby łatwo nakładało się do papilotek. Formę na muffiny wypełniamy papilotkami i nalewamy ciasto. Wierzch posypujemy cukrem z prawdziwą wanilią. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15 minut.
Muffiny waniliowe
Mąkę i proszek przesiewamy, dodajemy olej i cukier
Muffiny waniliowe
Pół banana obieramy i miksujemy z mlekiem
Muffiny waniliowe
Zmiksowanę masę bananowo-mleczną dodajemy do mąki
Muffiny waniliowe
Papilotki napełniamy ciastem i posypujemy cukrem z wanilią